Lekker fietsen!
In het artikel ‘Tijdgeest’, geschreven door Rense Schuurman gaan patiënten na een lang verblijf in een instelling met succes weer terug naar hun oorspronkelijke woonsituatie. De bewoners van Maarsheerd kunnen virtueel een fietstocht maken door hun oude buurt waar ze lange tijd hebben gewoond. Het is de tijdgeest van nu om in het virtuele domein op avontuur te gaan.

Door Anne Helmus
Nieuwsgierig als ik was, ging ik op bezoek bij Maarsheerd om me te laten voorlichten over de mogelijkheden van het Fietslabyrint. Maarsheerd is een behandelafdeling met verblijf voor oudere mensen met langdurige psychiatrische problemen gevestigd in Stadskanaal. Wat is fietslabyrint ? Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo toch de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. De realistische fietservaring brengt buiten naar binnen en geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn. Fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. Fietslabyrint vergroot het plezier in bewegen en draagt bij aan het welzijn van mensen in zorginstellingen.
Daarna fietst hij over de brug Paula Oolders, activiteitenbegeleider van de afdeling vraagt aan bewoner Bas om een demonstratie te geven zodat ik de mogelijkheden van fietslabyrint kan ervaren. Bas gaat op een stoel zitten voor het scherm en zet door de pedalen voor hem rond te draaien het scherm in beweging. Het is eenvoudig te bedienen met slechts twee knoppen. Na een poosje zoeken komt Veendam, zijn woonplaats, in beeld. Hij fietst tot aan het Oosterdiep, maakt een bocht en gaat de brug over. Daarna fietst hij langs een smal pad dichtbij het water, best spannend. Daarna een paadje op tussen huizen door. Bas herkent het niet helemaal. Dit zag er vroeger toch anders uit.
Je moet wel bij de les blijven Bas en nog een stuk of zes anders bewoners maken met enige regelmaat gebruik van de fiets. Pauline: ’Men kan op zijn eigen tijd een eindje fietsen in een leuke of bekende omgeving. Je kunt ook op virtuele fietsvakantie naar het buitenland. Je moet wel bij de les blijven. Andere weggebruikers passeren je. Het is een realistische fietservaring. Doordat hier ook een hometrainer staat kan iemand een stukje met je op fietsen en ontstaat er vaak een gesprekje over wat ze meemaken tijdens de tocht. Je zit helemaal even in een andere wereld. Geluiden van voorbijgangers, vogels en verkeer versterken de fiets beleving. Onderweg moet je ook keuze maken: rechtsaf linksaf of recht door. Ook moet je zo af en toe een eenvoudig spelletje doen die de hersenen prikkelen. Doordat je steeds in een andere omgeving fietst wordt het bewegen beloond. Vooral nu in dit jaargetijde is het een leuke manier van bewegen. In het voorjaar als het weer het toelaat ga ik er weer op uit met de bewoners op de elektrische duo fiets.’
Langs allerlei kleine weggetjes Geert Aldershof, teamleider van Maarsheerd en Zonneheuvel is erg blij met de mogelijkheden die het fietslabyrint te bieden heeft aan de bewoners van Maarsheerd. Hij heeft het kunnen financieren door middel van een royale bijdrage van het Familie Bronsfonds en door het aanwenden van eigen middelen. Hij is zeer te spreken over de kwaliteit van de beelden. ‘Je fietst altijd in het groen en vaak met een zonnetje. Het bedrijf achter het Fietslabyrint huurt studenten in die de routes fietsen met een camera in hun helm. Daardoor kom je ook langs allerlei kleine weggetjes die je alleen per fiets kunt bereiken. Ook kun je zelf eigen gemaakte fietsvideo’s uploaden. We missen nog een video van Stadskanaal. We denken erover om die zelf te produceren.’

Meer over Fietslabyrint
Fietslabyrint wordt aangesloten op een beweegtrainer of een hometrainer. Deze apparaten kunt u bij ons aanschaffen.
Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo toch de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. De realistische fietservaring brengt buiten naar binnen en geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn. Met Fietslabyrint Grenzeloos kunnen mensen fietsen op 600 verschillende plaatsen. Op kruispunten kiest de fietser zelf een richting; zo kan hij één stad op verschillende manieren verkennen wat veel vrijheid geeft. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen meer plezier krijgen in bewegen. De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. Fietslabyrint vergroot het plezier in bewegen en draagt bij aan het welzijn van mensen in zorginstellingen.

Fietslabyrint is eenvoudig te bedienen met slechts twee knoppen.
Geluiden van voorbijgangers, vogels en verkeer versterken de fietsbeleving.


Keuzemomenten onderweg geven de fietser een gevoel van autonomie.
Fietslabyrint kan op elke hometrainer of andere bewegingstrainer worden aangesloten.


Eenvoudige spelletjes die de hersenen prikkelen en het geheugen trainen.