Waar laat ik mijn spullen?

Door Anne Helmus

‘Met Spotify heb je toch geen kast meer nodig voor je verzameling cd’s, dvd’s en vinyl? Met je telefoon kun je toch via een app muziek laten klinken uit je draadloze speakerboxen. Ruimte verslindende geluidsapparatuur weg ermee! Een e-reader maakt een boekenkast overbodig. En al die onnodige spullen in huis die je steeds moet opruimen en afstoffen. Voordat ik hier introk ben ik echt gaan ontspullen. Ik heb veel weggegeven en naar de kringloopwinkel gebracht.’

Ik kijk naar een filmpje op YouTube waar een vrouw haar verhaal doet, terwijl ze trots in haar kleine huisje rondloopt. Ze laat alle inventieve, ruimtebesparende snufjes zien die het leven in het huisje veraangenamen. Het is een tiny house van het bedrijf Wikkelhuis. Een van de modellen die ik ga bezichtigen op het voormalig terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk te Wagenborgen, dat in 2004, na 130 jaar, ophield te bestaan.

Meerdere initiatieven Het maximum aantal bezoekers is bereikt. Maar om een artikel voor Lentis Magazine te kunnen schrijven mag ik wel even een kijkje komen nemen. Bij de ingang van het terrein word ik naar een grasveld gedirigeerd om mijn auto tussen die van vele anderen te parkeren. De drie te bezichtigen tiny houses staan op een bijzondere plek. Vroeger stond hier het paviljoen voor zwakzinnigen genaamd Bethesda. Een groot gebouw met een mannen- en vrouwenvleugel. Het heeft even geduurd, maar zo langzamerhand ontstaan er meerdere initiatieven op dit terrein. Op de plek waar vroeger het Theehuis en de Centrale keuken stond is een Kindcentrum in aanbouw. In de buurt van het vroegere paviljoen Salem ligt een groot park met zonnepanelen.

Parkachtig karakter blijft behouden Geja Hagendoorn van de Woningstichting Huis van Groningen vertelt dat er al honderden mensen naar de kleine huisjes zijn komen kijken en dat er ook vele serieuze gegadigden zijn. De huurprijs is ongeveer 400 euro per maand. Naast de drie huisje zijn we ook van plan om op dit het terrein 10 tot 12 twee-onder-een-kapwoningen te bouwen. Bij onze bouwplannen houden we rekening met het parkachtige karakter van het terrein. De vijver die hiervoor ligt zullen we verder uitbreiden. In ons team zit ook een landschapsarchitect die dit hele proces gaat begeleiden. In het oude zwaar verwaarloosde hoofdgebouw gaan we een centrum voor demente ouderen realiseren. Ook zal er een huisartsenpost op het terrein komen.’ Verder gaat de Het Groninger Huis in totaal 29 tiny houses bouwen in Appingedam, Hoogezand, Midwolda en hier dus in Wagenborgen. Er is veel belangstelling voor deze nieuwe manier van wonen. De huisje, drie types, zijn echt klein al oogt het van binnen best ruim en sfeervol. Het is een beetje of je door een woontijdschrift loopt. Alles is leeg en ruim als op een foto van Funda. Het geheel is gestyled door een woninginrichter. Ook zijn er heel praktische en bijzondere oplossingen te zien: een schilderij dat bij nader inzien een miniradiator blijkt zijn en een super schattig vaatwassertje. Geja vertelt dat er allerlei mensen zijn komen kijken. Een stel dat al jaren op een paar vierkante meter in een camper woont heeft wel zin heeft in zo’n huisje als thuisbasis. Ook heb ik veel senioren gesproken die kleiner willen wonen. Het is ook uitermate geschikt voor mensen die alleen wonen en lekker in de natuur willen verblijven.

Wonen bij grote grasvelden en oude bomen Aan de picknicktafel ontmoet ik onder andere twee vrouwen die serieus overwegen een huisje te gaan huren. Wel vraagt de een zich af of ze wel afstand kan doen van al haar verzamelingen waar ze de kamers van de uitgevlogen kinderen mee heeft ingericht. ‘Ik vraag me sowieso af; waar laat ik mijn spullen.’ Een man met een stevig postuur zegt het allemaal niets te vinden. Je kunt je kont niet keren in zo’n huisje en hoe krijg ik al mijn gereedschap onderdak. Een jonger stel ziet het wel zitten maar dan vooral als vakantiehuisje. Over een tijdje ga ik hier nog eens kijken om te zien wie hier werkelijk is gaan wonen op deze prachtige plek met grote grasvelden en oude bomen.