De contact­poli


door Anne Helmus

Na de prik een kop soep en een gezellig praatje met lotgenoten of de hulpverlener. Dat is de praktijk van de contactpoli in Winschoten. Voor cliënten die een depot of orale medicatie nodig hebben om stabiel te blijven is deze poli een belangrijke plek.

Ter afleiding gezellig babbelen Dicky de Jong, verpleegkundige: ‘De poli is ontstaan vanuit de kliniek. Sommige cliënten kwamen na ontslag bij een opname niet aan bij de huisarts. Daarom heeft men indertijd een plek gecreëerd waar cliënten hun depot kunnen krijgen of waar medicatie kan worden verstrekt. De medewerkers van het FACT-team hebben deze functie overgenomen. Nu is het onderdeel van het nieuwe Regioteam. In het gebouw hier aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in Winschoten hebben we een aparte ruimte waar de cliënten elke woensdagochtend welkom zijn. Nadat ze hun medicatie hebben gekregen is er de gelegenheid om te vertellen of er bijzonderheden zijn en of ze last hebben van bijwerkingen. Als ik iemand een depot injecteer ben ik ter afleiding gezellig met ze aan het babbelen. Voor ze er dan erg in hebben is het al weer achter de rug. Het scheelt natuurlijk ook dat ze gewend zijn om een prik te krijgen. Als de formele zaken zijn afgerond blijven de meeste cliënten om medecliënten te spreken en een kop soep te eten. We zorgen ervoor dat er elke keer een lekkere pan soep is gemaakt van verse ingrediënten. Het is meestal een goed gevulde gezonde maaltijdsoep, hebben ze dat ook even weer binnen. De cliënten stellen dit erg op prijs, ook het contact met de andere cliënten. Door op afspraak te komen nemen ze verantwoordelijkheid voor hun medicatie.’ Karin Minkhorst, ervaringswerker is ook betrokken bij de poli en zegt: “Wat me is opgevallen is dat de verpleegkundigen de cliënten die hier komen heel goed kennen, er is echt sprake van een vertrouwensband. Cliënten vertellen in deze vertrouwde sfeer dan ook heel gemakkelijk wat er aan schort en wat ze bezighoudt. Belangrijk is het om even bij elkaar te zitten. Om het gesprek af en toe eens even en andere richting op te sturen gebruik ik de kaarten uit de zogenaamde Kletspot. Dat werkt vaak goed. Door het contact dat ze hier met elkaar en ons hebben wordt dit een belangrijke plek waar ze graag komen, ook al is de aanleiding minder leuk.’

Medicaties die worden verstrekt op de contactpoli

Orale toediening Tabletten en capsules worden via de mond ingenomen. Ze werken kort en moeten daarom iedere dag worden ingenomen. Dat kan een probleem zijn bij onwillige of nonchalante medicijngebruikers. Een voordeel is dat de dosering snel kan worden aangepast.

Depot Depots worden meestal als injecties gegeven. Het gaat om hogere doseringen, liefst van hetzelfde medicijn als dat wat iemand oraal gebruikte. Door een afwijkende samenstelling is de werking sterk vertraagd. De patiënt hoeft maar eens in de twee tot vier weken een nieuwe dosis te krijgen. Voordeel: omdat het zo lang werkt is het geschikt voor patiënten die niet in staat zijn dagelijks oraal medicijnen in te nemen. Bijvoorbeeld vanwege vergeetachtigheid, vervelende bijwerkingen of ontbrekend ziekte-inzicht. De nadelen van depot-medicatie zijn dat de werking in de depotperiode niet helemaal constant is en dat de dosis minder snel kan worden aangepast.

Hamsteren ‘We zorgen dat er voor alle bezoekers van de poli steeds de juiste medicatie in voorraad is. Dat is de laatste tijd nog wel eens een probleem geweest, omdat lang niet altijd alles leverbaar is. We proberen dan na overleg met de arts een goed alternatief aan te bieden. Als het middel weer leverbaar is gaan we even hamsteren om een voorraadje aan te leggen. Een aantal depots is ook niet altijd leverbaar in de benodigde hoeveelheid. Soms is het dan nodig om de cliënt meerdere injecties te geven om aan de juiste dosering te komen. Heel vervelend. Met de plaatselijke apotheek, waar we onze medicatie bestellen, hebben we een goed contact. Met enige regelmaat hebben we overleg of alles nog naar wens verloopt. De apotheker denkt met ons mee en geeft waardevolle tips. Samen met nog drie collega’s zijn we verantwoordelijk voor het reilen zeilen van de contactpoli.’ Cliënten blijven wel eens weg ‘Over het algemeen zijn de meest cliënten trouwe bezoekers van de contactpoli. Toch blijven cliënten wel eens weg. We nemen dan eerst telefonisch contact met ze op. Blijven ze alsnog weg dan gaan we op huisbezoek om het depot thuis toe te dienen. Last van bijwerkingen kan een reden zijn waarom cliënten weg blijven. Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden zoals een droge mond of onrustige benen. Ook kan een verminderde trek in seks een gevolg zijn van de medicatie. Door over te stappen op een ander middel kan dit probleem meestal opgelost worden.