Overhandiging boekje

Koers inclusief,

voor een mooier en socialer Groningen

Door Jannie Strijk

Op donderdag 25 juni nam wethouder Inge Jongman het boekje ‘Koers inclusief, de gebruiksaanwijzing’ aan. Wat begon als een idee van een inwoner is met behulp van het innovatie-atelier van de gemeente Groningen uitgegroeid tot een bijzonder boekje. Het is geschreven en bedacht door Marlieke de Jonge van Werkgroep Toegankelijk Groningen en werkzaam bij Lentis. Zij wil met haar boekje de Groningse samenleving mooier en socialer maken.

In het midden van de foto staat Marlieke de Jonge.

Foto Henk Tammens

Wethouder Inge Jongman: ‘We willen onze gemeente toegankelijk maken en dat iedereen meedoet. En Marlieke houdt ons een spiegel voor. “Wat is kwetsbaar? Wat is wederkerigheid? Hoe zorg je voor diversiteit? Het boekje is eigenlijk een grote leerzame rake Loesje-poster. Dit boekje gaat inspireren om bij te dragen aan een gemeente waar iedereen mee doet.’ Innovatie-atelier De gemeente stimuleert op diverse manieren ideeën van inwoners om tot iets moois te komen dit kan via het innovatie-atelier sociaal domein. Aan dat atelier kan elke inwoner met ideeën over het vernieuwen van het sociaal domein met plannen deelnemen. Het innovatie-atelier helpt inwoners en sociale ondernemers om de stad gezonder, vrolijker en socialer te maken. Veel inwoners hebben daar ideeën over en willen daar graag energie en tijd in steken. Marlieke de Jonge was een van de deelnemers aan het innovatie-atelier. Van mens tot mens Het boekje geeft een mooie mensvisie. Marlieke de Jonge: ‘We hebben het over zelfregie en zelfredzaamheid, maar dat is eigenlijk onzin, iedereen is afhankelijk van elkaar. En als je als mens om hulp vraagt ben je eigenlijk heel goed bezig. Je geeft andere mensen zingeving.’ Marlieke hoopt dat iedereen die het boekje leest, open naar de ander gaat kijken zonder vooroordelen. Van mens tot mens. Hierover heeft zij een treffend gedicht geschreven.

Koers inclusief is tot stand gekomen in samenwerking met de Werkgroep Toegankelijk Groningen, Lentis en de gemeente Groningen. Lees het boekje via gemeente.groningen.nl/nieuws