Onder­nemer­schap

De zaal is tot de nok toe vol. Sommige van mijn collega’s trekken wit weg. ‘De afdeling wordt opgeheven en jullie functieprofiel verdwijnt met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Jullie worden boventallig verklaard.’

Ik kijk apetrots naar de stapel beschikkingen die op mijn bureau ligt. Het is vandaag precies drie jaar later. Samen met mijn enige overgebleven preventie-collega hebben we een bloeiend bedrijf opgericht. We halen bakken geld weg bij de gemeenten voor onze ‘ouwe baas’ Lentis.

Mijn werk bestaat net als voorheen uit het voorkomen dat mensen problemen krijgen en bij Lentis terecht komen. Ik train vrijwilligers en mantelzorgers om in balans te komen en te blijven. Ook vertel ik mensen hoe ze zelf hun geluk en welbevinden kunnen verbeteren, net als ik dat heb gedaan. Niet als plichtmatig werknemer, maar als betrokken kleine ondernemer binnen het grote Lentis.

We hebben keihard moeten vechten voor het behoud van ons waardevolle werk. We doen alles zelf, van het verwerven van de opdrachten, de praktische uitvoering tot en met de verantwoording achteraf. Aan de tevreden blikken van onze klanten zie ik dat dit de moeite meer dan waard is.


Wycher van den Bremen (64)


Preventiemedewerker bij het Centrum Integrale Psychiatrie

Werkt bij Lentis: sinds september 1990