Jij ’t plantje

Jij t plantje

Ik het water

Wij de zon


Soms sta je midden in de modder. Niet omdat je net de aardappels uit je groentetuin gehaald hebt, maar omdat je wel weet wat je wilt, maar niet hoe je er komt. Zo komen de meeste mensen bij mij binnen. ‘Ik wil graag gezonder eten’, ‘ik zou graag meer bewegen, of: ‘hoe kom ik nu toch tot ontspanning?’


De modder is vaak het startpunt, dat waar je van weg wilt. In de leefstijlcoaching gaan we er regelmatig middenin staan, ‘voel maar waar de modder zit.. En laten we oefenen om er een beetje lief voor te zijn.. En dan kijken wat je wel graag wilt..’ Want daar gaat het om, je leefstijl zo invulling geven dat je er zelf blij van wordt, dat het haalbaar voelt, dat je weer van binnenuit gaat stralen en kan zeggen dat je het zelf zover gebracht hebt. Voor mij is dat de essentie van de coaching, vanuit je eigen kracht en wensen stap voor stap richting meer verbondenheid en fitheid, fysiek en mentaal.


Binnen het Centrum Integrale Psychiatrie hebben we hiervoor het ‘Zorg voor jezelf’ protocol ontwikkeld dat toegepast wordt binnen een individuele leefstijlcoaching. Ook hebben we verschillende actieve leefstijlgroepen (samen bewegen en ontspannen) en bieden we iedereen die bij ons in behandeling komt de mogelijkheid deel te nemen aan een korte leefstijlcursus. Sinds kort zijn we gestart met een opleidingstraject voor hulpverleners en leidinggevenden die op hun eigen afdeling een leefstijlaanbod vorm willen geven. Voor mij word het cirkeltje daardoor rond. Vanuit mijn eigen proces van een paar jaar ziek zijn, waarin gezond leren eten, lekker bewegen en echt leren ontspannen en mezelf zijn zoveel meer toe bleken te voegen dan welke pil ook.. Tot het opzetten en geven van de coaching, het met mijn collega’s tot bloei brengen van de leefstijlactiviteiten op onze afdeling en dan nu het doorgeven van wat we geleerd hebben. Het is die verbinding waar het mij om gaat.


Jij t plantje

Ik het water

Wij de zon

Esther Steffek (36)


Leefstijlcoach / psycholoog Centrum Integrale Psychiatrie

Werkt bij Lentis: sinds 2012