Ik ga nu voor mezelf

Anna, een knappe studente, zit bij mij op de cursus ‘Word Psychisch Fitter’.

Na de kerst is ze eindelijk weer gestart met haar studie.

Bij ‘Waar word je gelukkig van?’ vertelde ze over haar broertje van 9, die met Valentijn een chocoladeletter aan z’n vriendinnetje gaf. Ze vond dat zo prachtig; ‘Hij heeft al twee jaar met haar’.

Na afloop van de startbijeenkomst, komt Anna naar me toe. Ze verteld me iets in vertrouwen. We ruimen de glazen ,kopjes en kannen op. Dan schiet ze ineens weg naar haar stadsbus, die bijna vertrekt.

Ik voel compassie voor haar verhaal en fiets naar het Lentisgebouw aan de Hereweg.

Anna is druk met voorbereiding van haar examens, haar stage en vindt de cursus geweldig, precies haar ‘ding’ en dat zie je aan Anna.

In de zes bijeenkomsten gaan we aan de slag met positieve gezondheidsthema’s en het oefenen met moeilijke situaties, helpende en niet helpende gedachten. Als cursusleider/ trainer schep ik een compassievolle sfeer waarin mijn belangstelling voor ieders verhaal, voor elkaar, het delen van gezonde eenvoudige acties centraal staat. Zo werk ik samen met de deelnemers, wederkerig, eraan om stap voor stap weer meer grip te krijgen op hun eigen leven.

Anna verrast mij en de cursusgroep halverwege de wekelijkse bijeenkomsten; ze is weer ‘normaal’ gaan eten; 2 maal op een dag. Eerst at ze nooit regelmatig; alleen een keer en dan teveel. En ze is weer meer gaan bewegen; lopen en fietsen en gebruikt alleen haar OV-kaart, als het echt niet anders kan.

Sophie, een andere cursist, vertelt hoe ze steeds beter kan aangeven, dat anderen rekening met haar moeten houden. En dat haar vrienden daar goed mee omgaan.

Anna pikt het op.

Anna, met een vrolijk gezicht, gaat nu voor zichzelf.


Monique Wijffels (59)


Preventiefunctionaris Centrum Integrale Psychiatrie

Werkt bij Lentis: 34 jaar