Door Johanna Koster


Bied jij een cliënt een ‘mooi moment’ tijdens
de Week van de Ontmoeting?

iedereen kan de cliënten een ‘mooi moment’ bieden

De ‘Week van de Ontmoeting’ is onstaan vanuit de Nationale Ouderendag. Met de gedachte ‘Waarom kunnen collega’s die niet direct bij de zorg betrokken zijn, niet iets terug doen voor onze cliënten?’ heeft initiatiefnemer Henk Tjeerdsma deze week bedacht. Met de Week van de Ontmoeting wordt medewerkers van de ondersteunende diensten de mogelijkheid geboden om iets te doen met de cliënten waarvoor iedereen binnen Lentis uiteindelijk werkt. Want wat voor werk je ook verricht binnen Lentis, iedereen kan de cliënten een ‘mooi moment’ bieden.

De eerste Week van de Ontmoeting

Van 5 november tot en met 9 november 2018 vond de Week van de Ontmoeting voor het eerst plaats. Verspreid over 5 werkdagen waren er vaste tijden in de ochtend en middag waarop medewerkers zich konden aanmelden. Op deze manier werd de rust bewaard op de afdeling en konden medewerkers op een moment dat het voor hen uitkwam iets leuks doen met een bewoner. Dat medewerkers van de ondersteunende diensten cliënten een ‘mooi moment’ kunnen bieden werd in deze week goed duidelijk.

Ongeveer 30 enthousiaste medewerkers hadden zich aangemeld om wat leuks te ondernemen met één van de bewoners van de afdeling Hunebedstraat van De Enk. Zo zijn er bewoners getrakteerd op koffie en gebak in Zuidlaren en heeft een andere bewoner bij de plaatselijke snackbar een frikandel speciaal gegeten. Ook is er gefietst, gewandeld en zijn er andere activiteiten ondernomen zoals nagels lakken, spelletjes spelen of iets totaal anders.


Reacties en ervaringen

Uit de reacties van deelnemers bleek ook dat iedereen enthousiast was en de Week van de Ontmoeting een groot succes was. ‘Veel medewerkers rijden dagelijks langs De Enk, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Wij hopen dat met de Week van de Ontmoeting de drempel ook kleiner wordt om eens bij ons binnen te lopen en de afstand kleiner wordt. 4 collega’s hebben toegezegd dat ze nog weer terug willen komen’, vertelt Henk Tjeerdsma, initiatiefnemer.

Vooraf was de grootste zorg hoe de afdeling om zou gaan met mensen van buitenaf. Wordt er wel de tijd genomen om een gesprek aan te gaan? Voelen de mensen die langskomen zich welkom? Achteraf is dit heel erg meegevallen. ‘Je zag tijdens de gesprekken dat medewerkers geïnteresseerd waren in de verhalen van deelnemers, maar ook andersom. Hierdoor verliepen de contacten juist heel soepel. Je zag dat mensen het echt leuk vonden’, aldus Henk Tjeerdsma.


De Week van de Ontmoeting in 2019

Door het succes van vorig jaar zal de Week van de Ontmoeting dit jaar twee keer plaats gaan vinden. Van 6 tot en met 10 mei vindt de eerste editie plaats en van 23 tot en met 26 september vindt de tweede editie plaats. Naast de Hunebedstraat zullen dit jaar de andere afdelingen van De Enk en ook de Duinstee gaan aansluiten. Zo hoopt de organisatie dat de Week van de Ontmoeting zich verder gaat uitrollen naar de andere huizen van Dignis.

De organisatie van de Week van de Ontmoeting bestaat uit initiatiefnemer Henk Tjeerdsma, Kirsten de Vries, Daphne Stuk, Lotte de Jong en Marianne Visser van de Duinstee. Heb je vragen, wil je meer informatie over of wil je misschien een bijdrage leveren aan de Week van de Ontmoeting? Dan kun je contact opnemen via: deontmoeting@dignis.nlJe zag dat mensen het echt leuk vonden

Week van de Ontmoeting