Door Anne Helmus


Ramzi Ouerghemi kijkt nu verder dan You Tube

De sfeer in de bibliotheek in Winschoten is vrolijk en uitgelaten. Een groep deelnemers van de cursus ‘Digisterker’ heeft net hun certificaat voor het volgen van deze cursus in ontvangst mogen nemen. De cursus leert je om digitaal te communiceren met onder andere de sites van Mijn Overheid, de Belastingdienst, de SVB met behulp van je Digid. Cursisten leren bijvoorbeeld hoe ze allerlei toeslagen kunnen aanvragen en hoe ze digitaal een afspraak bij de gemeente kunnen maken om hun paspoort te verlengen. En hoe je je AOW (opbouw) kunt bekijken. En wanneer je auto weer een APK-beurt moet hebben. In de toekomst zullen steeds meer zaken met betrekking tot de overheid en de gemeente via deze sites geregeld worden. Belangrijk dus om te weten hoe je hiermee om moet gaan.

Bitatio atus blabo


Ik wil graag leren.

Ramzi Oergehemi is een van de cursisten. Voorafgaand aan deze cursus heeft hij hier in de bieb de cursus ‘Klik en Tik’ doorlopen, waar hij de basisvaardigheden in de omgang met de computer onder de knie heeft gekregen.

Ramzi: ‘Ik wil graag leren en erbij horen en wist niet veel van computers af. Alleen filmpjes op You Tube kon ik bekijken. Ik ben begonnen met de ‘Klik en tik’ cursus. Daarna verder met ‘Digisterker’. In het begin vond ik het best wel moeilijk nu weet ik wel hoe het gaat. Ik heb in de cursus geleerd hoe ik een Digid moest aanvragen. Thuis gebruik ik nu ook de computer voor allerlei andere zaken. De cursus is leuk. Samen met andere mensen en met goede begeleiders die het allemaal kunnen uitleggen. Om thuis in te loggen met mijn Digid gebruik ik de instructies uit het cursusboek. Dat gaat goed.

Ramzi: ’Na mijn opname in Zuidlaren, omdat ik last had van psychosen, ben ik in 2005 in Winschoten gaan wonen. Ik woon zelfstandig en krijg regelmatig nog begeleiders van Lentis op bezoek waar ik zaken mee kan regelen en bespreken. Door al die jaren bij Lentis ben ik een stuk vooruit gegaan. Overdag ga ik naar het Activiteitencentrum Winschoten. De begeleiders daar hebben mij gestimuleerd om deze cursus te volgen.’