Door Anne Helmus


Proeverijen van Distrivers op locatie

Een voorproefje op het wintermenu


Sinds de eigen Lentiskeuken is opgeheven, levert Distrivers de maaltijden voor Lentis en Dignis. De missie van Distrivers is dat mensen met een zorgbehoefte elke dag lekker, gezond en verantwoord eten en drinken krijgen. Eten dat zij zelf kiezen in een sfeer die bij hen past.


Distrivers biedt een uitgebreid assortiment aan verse, koel verse en diepvriesproducten, convenience maaltijden uit eigen keuken en droge kruidenierswaren. Ook beschikken ze over een breed assortiment non food. Voor gasten, cliënten, patiënten en bewoners is de maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag. Bij Distrivers is men van mening dat lekker eten en drinken bijdraagt aan een beter welzijn van de cliënt en een sneller herstel van de patiënt. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn gevestigd in Hoogeveen. Met een tweede distributiecentrum in Wormerveer is het mogelijk om alle zorginstellingen in heel Nederland te voorzien van lekker eten en drinken.

Sinds Lentis niet meer beschikt over een Centrale Keuken maken met name de woon- en opnameafdelingen en de personeelsrestaurants gebruik van de diensten van Distrivers. De maaltijden worden door de besteller van de afdeling via een internetverbinding doorgegeven. Er kunnen maaltijden worden besteld voor individuen en voor groepen. Men kan kiezen uit verschillende menu’s. Ook cliënten met dieetwensen worden op maat bediend. De maaltijden komen gekoeld aan en op de afdeling verwarmd in speciale ovens. Dit proces duurt een uur. De smaak en kwaliteit van het voedsel blijft op deze manier zoveel mogelijk behouden. Heel anders dan bij verwarming via een magnetronoven waarbij de kwaliteit achteruit gaat.

Het restaurant begint al aardig vol te lopen
Twee keer per jaar worden er op de locaties, die gebruik maken van de diensten van Distirvers, proeverijen gehouden. Zo ook in het restaurant van de opname afdeling Bronsstate in Winschoten. Engbert ter Heide werkt bij Distrivers maar maakt ook deel uit van de voedingscommissie van Lentis, als oud-hoofd van de keuken kent hij Lentis goed. Samen met twee collega’s is hij druk bezig met de voorbereiding van de proeverij die over een kwartiertje plaats zal vinden. Alle te proeven gerechten worden warm gehouden in chaving dishes en staan te wachten op klandizie. Het restaurant begint al aardig vol te stromen met de ouderen van de A-borg, cliënten van de opnameafdeling en een vertegenwoordiging van de plaatselijke cliëntenraad.


Ik geef het een acht


Bitatio atus blaboHmm dat smaakt goed, lekker mals dit keer.


Aandacht voor vegetarische gerechten
Engbert heet iedereen welkom. Hij vertelt dat we een voorproefje krijgen van het wintermenu met daarin veel wereldgerechten, ook zal er in de proeverij aandacht zijn voor vegetarische gerechten. Een aantal gerechten wordt geserveerd met rijst en/of gierst. Speciale aandacht vraagt hij voor Victoriabaars in een rode saus. Hij vraagt of de aanwezigen de gerechten die ze gaan proeven per stuk willen beoordelen aan de hand van de lijst die op tafel ligt.Bert Kuiper van de cliëntenraad vertelt dat mede door toedoen van de cliëntenraad deze proeverijen worden georganiseerd. Dit was een voorwaarde om de overgang van de eigen Lentiskeuken naar die van Distrivers goed te keuren.

Hmmm dat smaakt goe
d
Bert zit inmiddels al achter een lapje rundvlees. Hij brengt een stukje vlees met een plastic vorkje naar zijn mond. ‘Hmm dat smaakt goed, lekker mals dit keer. Bij de vorige proeverij vond ik het rundvlees droog en taai, dit smaakt een stuk beter. Ik geef het een acht.’ Geertje, ook lid van de cliëntenraad vindt het stukje quiche dat ze proeft een beetje droog, maar de nasmaak is wel lekker. Ze spoelt haar mond even voordat ze de smaak van het volgende hapje op zich in laat werken. De cliënten aan de ouderentafel moeten wennen aan deze multiculti hapjes. Ze missen de gewone dingen als aardappels en hebben het niet zo op rijst en gierst
.

Bert vertelt dat er in de cliëntenraad naar voren was gekomen dat er voor vegetariërs niet zoveel te kiezen valt, vaak veel van hetzelfde. Engbert van Distrivers zegt dat er de laatste tijd juist veel vegetarische gerechten bij zijn gekomen. Misschien moet de besteller de bestelsite nog eens beter bestuderen, alle mogelijkheden en verschillende combinaties te ontdekke
n.

De menu’s waaruit de bestellers hun bestelling kunnen doen, bevat ook een compleet vegetarisch menu dat aansluit bij het gewone menu om de diverse combinaties mogelijk te make
n.

Het enthousiasme van de begeleider speelt een belangrijke rolHarry Luppes, manager bij Lentis Bedrijfsvoering, is er even bij komen zitten en vertelt dat men over het algemeen zeer tevreden is over de maaltijden en service van Distrivers. Hij zegt dat voeding belangrijk is. ‘Men moet ook eens wat durven variëren. Vleeseters kunnen ook eens een vegetarische maaltijd uitproberen. Van belang is ook hoe de maaltijden worden geserveerd. Alle afdelingen hebben mooie porseleinen schalen gekregen om het eten in te serveren. Het eten smaakt ook beter als je het gezellig maakt aan tafel en er met elkaar de tijd voor neemt. Het enthousiasme van de begeleider speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Ik adviseer afdelingen om twee menu’s per groep te bestellen. Als de cliënten aan tafel zitten kunnen ze ook van het andere menu wat op tafel staat iets proberen en kennis maken met nieuwe smaken. Halverwege het eten van een pizza ruil ik ook altijd even met die van mijn vrouw.’
De schalen in de chaving dishes raken langzaam leeg. Ik hoor de gasten hoge cijfers geven. Engbert en zijn team zijn tevreden over het verloop van de sessie en delen de laatste hapjes uit aan een paar mensen die later binnen zijn gekomen.

Bitatio atus blaboHalverwege het eten van een pizza ruil ik ook altijd even met die van mijn vrouw