Door Anne Helmus


Otto Teppema,

de Troubadour


Menig zaaltje heeft hij in vervoering gebracht met zijn zangkunst en gitaarspel, met af en toe ondersteuning van zijn mondharmonica. Otto heeft in zijn leven allerlei werk gedaan, maar vooral met veel passie in de muzieksector gewerkt, zowel individueel als in groepsverband, onder andere jarenlang in het Groninger muzikale kwartet AD HOK, waar hij naast zanger gitarist en fagottist was.

Toen hij zevenenvijftig werd en door zijn leeftijd in de bijstand dreigde te belanden heeft hij voor zichzelf, in overleg met Dignis een door de Gemeente Groningen betaalde seniorenbaan voor 32 uur per week als muzikant ‘Troubadour’ gecreëerd. In veel verzorgingshuizen, verpleeghuizen en dagopvang liet hij als muzikant van zich horen. Hij is nu al weer een kleine twee jaar AOW-er en musiceert nu nog als vrijwilliger van Dignis, onder andere elke maandag- en dinsdagochtend in de Veldspaatflat. Maandagochtend in het gezellige kleine Atrium met bewoners van de units Beschermd Wonen. Op dinsdagochtenden bezoekt Otto de huiskamers van de overige afdelingen in de Veldspaat, waar hij onder het genot van een kopje koffie met de bewoners zingt. Otto: ‘Geweldig leuk om met de mensen in de huiskamer aan de tafel ‘Liedjes uit de Oude doos’ te mogen zingen. Het meezinggehalte is zéér groot, kortom: heerlijk om te doen!’


Otto begint met een liedje van Elvis
Vanmorgen treedt Otto op voor een aantal ouderen met dementie. Ze zitten gezellig in een kring rond de tafel. Een aantal zit in een rolstoel en er is ook een partner aanwezig van een van de dames. Otto begint met een liedje van Elvis met de titel ‘Can’t help falling in love with you’. Sommigen zingen een stukje mee, maar over het algemeen wordt er veel mee geneuried. Een dame die een beetje achteraf zit blijkt heel goed jaartallen te weten waarop de liedjes zijn uitgebracht. Heel bijzonder. Otto wisselt het Nederlandstalig repertoire af met oude Engelstalige hits. Hij zingt vol overgave. Hij heeft de keus uit honderden liedjes die hij op zijn tablet tevoorschijn kan toveren. Hij is net een jukebox, al heeft zijn publiek problemen om verzoeknummers in te dienen, vanwege het geheugen dat ze in de steek heeft gelaten. Otto weet wel wat zijn publiek wil en iedereen zingt uit volle borst mee bij het lied ‘De glimlach van een kind’. De zangsessie is al even op gang als er een enigszins deftige mevrouw wordt binnengereden. Otto begint met haar herinneringen op te halen uit de tijd dat hij in een discotheek op Ameland werkte. De mevrouw moet wat lachen en lijkt het zich ook te kunnen herinneren! Het is weer mooi geweest. De centrale hal loopt langzaam leeg en Otto gaat op weg naar zijn volgende optreden.


Can’t help falling in love with you.