Door Jannie Strijk


Onderduikplaatsen op Dennenoord

Vrijdag 28 juni vond er een speciaal evenement plaats op Dennenoord. In aanwezigheid van familie van Willem en Elsina ten Haaf is een monument onthuld waarop de onderduikplaatsen staan die tijdens WO II in gebruik waren op Dennenoord. Het huis waar het echtpaar in woonde, heet voortaan ’t Wilhelmina Huis. Als eerbetoon aan het echtpaar dat in de oorlog mensen in dat huis bescherming bood. En dat terwijl Dennenoord aan het eind van WO II in handen van de Duitsers was.

Wrang


’t Wilhelmina Huis, de nieuwe naam van het huis, doet de nazaten van Ten Haaf veel. Willem ten Haaf is namelijk na de oorlog ontslagen als hoofd technische dienst van Dennenoord. De reden: wanbeleid. Maar Willem was vooral besmet door rondzingende geruchten dat hij metaal zou hebben ontvreemd en met Duitsers zou hebben geheuld. Willem is uiteindelijk vrijgesproken, maar kwam nooit helemaal los van de geruchten.


Onderduikadressen


Willem en Elsina hielpen zo’n tachtig mensen aan een onderduikadres. Dat deden ze in hun eigen huis, maar ook elders op het Dennenoord terrein. Met hulp van personeelsleden. Alle onderduikadressen staan vermeld op het paneel ‘Ondergedoken Verleden’ dat vorige week vrijdag onthuld is. In zijn toespraak noemde bestuursvoorzitter Sitalsing het te prijzen dat de familie Ten Haaf vasthield aan hun geloof om op te komen voor mensen die dat nodig hadden.


Familie van Ten Haaf


Ten Haaf kreeg elf kinderen. Het echtpaar en de meeste kinderen zijn geëmigreerd, naar Nieuw Zeeland en Canada. Een aantal nakomelingen van het echtpaar was bij de onthulling aanwezig en was zichtbaar ontdaan dat hun (over) grootouders uiteindelijk erkend werden in hun rol.

Bitatio atus blabo


Meer over Ten Haaf


Goff Miedema, zoon van een onderduiker, schreef een boek over Willem en Elsina ten Haaf. Het heet ‘Onderduiken in een broeinest van verzet’.