Succesvol webinar Volante over leefstijl

met een actieve bijdrage van Lentiscollega’s

‘Leefstijl voegt waarde toe aan de kwaliteit van leven van patiënten én medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg.’ Zo opende Arien Storm, raad van bestuur Lentis, het Volante webinar over leefstijl dat begin april plaatsvond. In het webinar lieten Volante collega’s met online presentaties zien wat er in hun organisaties gebeurt rondom het thema leefstijl. Meer dan 100 collega’s waren online.

Webinar presentaties van Rogier, Rogier, Matthijs en Esther Vanuit Lentis verzorgden Rogier Hoenders, Rogier van Gilst, Matthijs Eendebak en Esther Steffek een online bijdrage. Rogier Hoenders, Centrum Integrale Psychiatrie, vroeg zich af of leefstijl een panacea ‘een medicijn voor alles’ is of een hygieia ‘een levenswijsheid gericht op gezondheid’. De conclusie van Rogier was helder. Leefstijl inzetten voor, tijdens en na afloop van een behandeling leidt tot sneller herstel, minder wachtlijsten, zet aan tot zelfregie en meer. Leefstijl als hygieia dus! Rogier van Gilst, projectcoördinator Lentis Leefstijl, vertelde vol enthousiasme over de start van Lentis Leefstijl en de initiatieven en projecten die daaruit zijn voortgekomen, waaronder de opleiding Leefstijlcoach. Esther Steffek, psycholoog, en Matthijs Eendebak vertelden meer over de opleiding. Matthijs: ‘Deze opleiding is voor alle GGZ professionals om een beweging op gang te brengen, ‘practice what you preach’ ten voeten uit eigenlijk!’ De lezingen vanuit Lentis werd afgesloten door Esther. Zij motiveerde de webinar deelnemers mee te doen aan een korte beweeg- en mindfulness-workshop.

Alle workshops Ook GGzE, Dimence Groep, GGZ Noord Holland Noord zijn groot voorstander van leefstijl. Alle presentaties van het webinar Leefstijl vind je hier.

Door Willemien Afman

Wat is Volante? Volante is een samenwerkingsverband tussen Lentis, Dimence Groep, GGZ Noord Holland Noord en GGzE dat een leidende rol wil hebben in kwaliteitsverhoging en innovatie voor de GGZ. Volante zet in op betekenisvolle uitkomsten, maar het gaat daarbij niet om cijfers of grafieken. Professionals uit de vier instellingen zoeken elkaar op, wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Alvast noteren: Volantedag op donderdag 28 oktober 2021, gelukkig weer op locatie. Dit keer bij GGZ Noord Holland Noord maar ook te volgen via livestream. Het programma volgt snel. Wil je dit mooie event waar je collega’s van andere instellingen ontmoet niet missen? Noteer dan de datum in je agenda. Wil je actief bijdragen aan Volante? Volante kent de volgende projectgroepen: ASS Angst en depressie Acute psychiatrie* Duurzaamheid Leefstijl (in wording) *Voor de projectgroep Acute psychiatrie zoekt Volante nog een data analist én een PPP contactpersoon. PPP is een kwalitatieve vragenlijst die wordt afgenomen na behandeling bij patiënten op de HIC. Dit kan een teamleider zijn, een ervaringsdeskundige of een verpleegkundige. Lijkt dit je wat? Voor meer informatie neem je contact op met cassandra.koning@bureauhelder.nl Overige informatie Volante Kijk op www.volante.nl of op Lentisnet in de groep Volante.

Ben je geïnteresseerd in een projectgroep? Mail dan naar Willemien Afman via wr.afman@lentis.nl