Psychisch fitter door training

Vanaf 2016 verzorgen de ggz-preventiemedewerkers van Lentis (CIP-Preventie & WMO) met veel succes cursussen op maat in samenwerking met de meeste gemeenten in de provincie Groningen om psychisch fitter te worden en te blijven. Monique Wijffels en Wycher van den Bremen stelden ‘Word en Blijf Psychisch Fitter’ samen uit de positieve psychologie en positieve gezondheid. Sinds de pensionering van Wycher in oktober vorig jaar, geeft Monique de trainingen samen met Anton Roerdink. 

Tekst Jannie Strijk; foto Monique Wijffels

Niet lekker in je vel  De cursus Word en Blijf Psychisch Fitter is bedoeld voor mensen met beginnende psychosociale problemen. Monique: ‘Een graadmeter is hoe je functioneert op je werk, op school, in relaties et cetera en hoe je hierbij omgaat met stress. Als je langere tijd niet lekker in je vel zit, of anders gaat functioneren en reageren dan normaal, dan kan zo’n cursus goed helpen.’ In de cursus ligt de focus op dat waar mensen blij en gelukkig van worden en niet zozeer op problemen.     Trainen helpt  Vaak denken mensen wel te weten hoe ze hun eigen mentale gezondheid kunnen verbeteren, hun welbevinden kunnen beïnvloeden of denken mensen zelf dat ze hier geen invloed op kunnen hebben en daar toch niets aan kunnen veranderen. Niets is minder waar. ‘Het trainen van concrete vaardigheden mét kennisoverdracht, blijkt een van de meest effectieve manieren om geluk en welbevinden te verbeteren. In de cursus werken we aan de mentale conditie. We proberen mensen te helpen om door te doen, van een negatieve in een positieve spiraal terecht te komen.’ In de cursus worden psychosociale vaardigheden getraind. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om veerkracht versterken, richting geven aan je leven en grip krijgen op je leven. Deelnemers leren zelf te bedenken hoe ze hun psychische fitheid kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door elke dag een mooi stuk in de natuur te wandelen, te fietsen, je komt letterlijk en figuurlijk in beweging, je neemt tijd voor jezelf. En je wordt er psychisch fitter van. In de cursusgroep worden mensen gemotiveerd om met hun veranderwensen, hun activiteiten aan de gang te gaan en het te integreren in hun dagelijks leven, want zoiets valt te trainen; ze leren wat hun valkuilen en oplossingen zijn. Daar worden ze psychisch fitter van.

Psychisch fitter worden en blijven  De cursus is zeer geschikt voor mensen die te maken hebben met pijn en verlies, zich wel eens zorgen maken, last hebben van stress, somberheidsklachten hebben of graag weer wat fitter in hun hoofd willen zijn. De cursus is daarnaast heel geschikt voor mensen die intensieve mantelzorg bedrijven. Voor hen zijn er in Het Hogeland speciale bijeenkomsten. Er zijn twee cursusvarianten ‘Word Psychisch Fitter’ en verdiepingsvariant ‘Blijf Psychisch Fitter’ om psychisch fitter te worden en te blijven, mensen kunnen instromen naar behoefte. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Vanaf oktober jl. zijn de cursussen in verband met corona in de vorm van telefonische coaching sessies gegoten. Zodra de nieuwe versoepelingen het toestaan gaat de cursus weer live van start. De cursussen lopen in de gemeenten:  – Groningen  – Westerwolde  – Stadskanaal  – Eemsdelta  – Het Hogeland 

Monique Wijffels, ggz preventiewerker, vertelde meer over de cursus in een interview met Radio Hogeland - een van de regio's waar deze cursus met succes wordt gegeven.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Monique Wijffels m.wijffels@lentis.nl tel: 06 31994528/ 050 – 522 3135