Door Anne Helmus

Opening beweegtuin Onder de Linde

Door een gezonde leefstijl voel je je vaak beter over jezelf. Ook heb je minder last van stress en ben je minder vaak ziek. Als zorgaanbieder en werkgever heeft Lentis leefstijl hoog op de agenda staan voor de cliënten en medewerkers. In het kader daarvan is een aantal medewerkers en leden van de cliëntenraad al enige tijd bezig om een beweegtuin te realiseren naast het Lentisgebouw aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in Winschoten. Vlakbij de ingang van de sportvelden van WVV.

Op een zonnige vrijdagmiddag is het dan eindelijk zover. De genodigden zijn er en het feest kan beginnen. Bert Kuiper, lid van de Centrale Cliëntenraad vertelt dat het idee voor het aan­leggen van de beweegtuin al lange tijd een grote wens is. De tuin is toegankelijk voor cliënten van Lentis, maar ook voor alle inwoners van het Oldambt. ‘Samen sporten is stimulerend. Je kunt elkaar op een leuke manier aan­spreken om mee te blijven doen,’ zegt Bert Kuiper. Om de sporters te helpen de toestellen goed te gebruiken, zijn er iedere dag tussen 10.30 en 11.30 uur beweegtuin-ambassadeurs aanwezig om te helpen of samen met hen mee te doen. De tuin is aangelegd door de firma Arkema speel­voor–zieningen en bestaat uit zeven roestvrijstalen fitness beweegtoestellen, waarmee je alle delen van je lichaam kunt trainen. In de buitenlucht, menig sportschoolhouder zou er jaloers op zijn.

Jurrie Nieboer, wethouder, knipt resoluut het lint door waarmee de tuin wordt geopend. Ron Wever van het Huis van de Sport geeft een demonstratie hoe je de toestellen kunt gebruiken. Daarna is het de beurt aan de cliënten van Lentis en medewerkers. Dat ziet er goed uit. Men is lekker actief bezig. Aan het einde van het parcours staat een bankje om uit rusten. Een regenboogbankje als symbool van verbinding tussen mensen. Na het sporten staan er lekkere hapjes en drankjes klaar. Frea Siebring en Anja Blokzijl, verpleegkundigen maar ook leefstijlcoaches van Lentis, zijn mede-initiatiefnemers van het project en zien er stralend uit, ze zijn hartstikke blij met het resultaat. Het geheel ziet er prachtig uit. De tuin wordt omzoomd door een groene haag en een lindeboom zorgt voor schaduw. De tuin heet dan ook Onder de Linde. Het een en ander is tot stand gekomen door bijdragen van de volgende sponsoren: TriteamGoNuts, Lentis leefstijl, De familie Brons stichting en de gemeente Oldambt. Aangezien het hele bedrag nog niet helemaal bij elkaar gebracht is zijn we nog steeds op zoek naar sponsors. Heeft u belangstelling of heeft u een tip, mail dan naar a.blokzijl@lentis.nl