Mooi nieuws: grote subsidie voor rehabilitatie en innovatie
Door Jannie Strijk


Mooi nieuws: de onderzoeksgroep van het ART-cluster (GRIP; groep voor rehabilitatie en innovatie in de psychiatrie) heeft een grote subsidieaanvraag van 500.000 euro ontvangen van de Hersenstichting. Het subsidiegeld wordt ingezet voor een project om de impact van cognitieve stoornissen in het dagelijks leven te verminderen bij EPA-patiënten. Onderzocht wordt of cognitieve remediatie (CR) hieraan kan bijdragen.
Problemen in het dagelijks leven Mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA), zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis, ervaren vaak grote problemen in het dagelijks leven. Of het nou gaat om huishoudelijke taken zoals boodschappen doen en schoonmaken, of het bijhouden van de agenda of de financiën. Soms lukt daardoor zelfstandig wonen niet meer en vallen ze terug op vormen van beschermd wonen. Mensen met EPA, hun naasten en hulpverleners geven aan behoefte te hebben aan manieren om de impact van cognitieve stoornissen in het dagelijks leven te verminderen.

Cognitieve stoornissen en minder aanpassingsvermogen Vaak worden problemen in het dagelijks leven veroorzaakt door stoornissen in het denkvermogen (cognitieve stoornissen). Bovendien blijkt uit onderzoek dat bij mensen met EPA cognitieve stoornissen samenhangen met verminderde vaardigheid van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen aan de omgeving (ook wel neurale plasticiteit genoemd). Lisette van der Meer, senior onderzoeker: ‘Eerder onderzoek toont aan dat cognitieve remediatie (CR) training het dagelijks functioneren van mensen met een psychose verbetert. Het helpt ze om hun persoonlijke doelen te bereiken. We weten nog niet of CR-training ook helpt bij mensen met EPA die door hun ernstige cognitieve en dagelijkse problemen een vorm van beschermd wonen nodig hebben. In dit project onderzoeken we of we dagelijks functioneren bij deze doelgroep kunnen verbeteren met een nieuwe vorm van CR-training gericht op het leren van nieuwe cognitieve vaardigheden én het leren gebruiken van deze nieuwe vaardigheden in het dagelijks leven. Bovendien onderzoeken we of een combinatie van CR-training met milde hersenstimulatie (transcranial Direct Current Stimulation) neurale plasticiteit kan stimuleren en het effect van CR-training kan vergroten. In een pilotstudie lieten we zien dat deelnemers zo’n combinatie van CR-training en hersenstimulatie goed vol kunnen houden, leuk vinden om te doen en dat de training hen helpt hun doelen te bereiken.’
