Mitch Lases

Er is nog beperkt onderzoek gedaan naar de impact van herstelverhalen

Door Jannie Strijk

Mitch Lases heeft psychologie gestudeerd. Hij doet vanuit Lentis Research een onderzoek naar herstel- en ervaringsverhalen bij mensen met ernstig psychische problemen en autisme.

Waarom heb je ervoor gekozen om promotieonderzoek te doen? Tijdens mijn studie merkte ik dat ik het leuk vond om onderzoek te doen, maar ben ik eerst aan de slag te gaan als basispsycholoog. Daarna heb ik gewerkt als internationaal accountmanager in software en hardware voor gedragsonderzoek, een commerciële functie. Ik kwam er toen tijdens de afspraken achter dat ik liever aan de andere kant van onderzoek wilde staan. Ik wilde me verdiepen in een interessant onderwerp, in de vorm van een groot project, met als einddoel een proefschrift. Ik ben geïnteresseerd in leefstijl in brede zin, en dan met name het vergroten van de kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen. Ik ben altijd geïnteresseerd gebleven om in de zorg te werken. Zorg vanuit een hele andere invalshoek als onderzoeker, vind ik een prachtige combinatie. Met mijn promotieonderzoek onderzoeken we wat helpt om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Er heerst een relaxte sfeer, maar er is ook voldoende uitdaging te vinden.

Vertel eens iets over je promotieonderzoek. Mijn promotieonderzoek, STORY MINE, is een onderzoek naar herstel- en ervarings­verhalen bij mensen met ernstig psychische problemen en autisme. Herstelverhalen, we zien ze steeds meer om ons heen en ervaringskennis wordt ook steeds meer in de GGz toegepast, maar er is nog beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact die herstelverhalen hebben. Ik noem het nu wel herstel, maar niet iedereen herkent zich in deze term. Sommige mensen zijn hun hele leven aan het helen, genezen en ontwikkelen. Maar uiteindelijk gaat het er om dat iemand tevreden is met zijn of haar kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld dat je nog steeds je struggles en moeilijkheden hebt, maar dat het je ondertussen wel lukt om twee dagen per week te werken en een gelukkig bestaan te leiden. De naam STORY MINE staat trouwens voor ‘Studying Topics of Recovery in Mental Health Oriented Narrative Experiences’. We willen onder andere nader onderzoeken welke thema’s belangrijk zijn binnen verhalen van mensen, zoals hoop, zingeving en identiteit. We willen meer leren over hoe deze thema’s positief beïnvloed worden en erachter komen wat nou echt helpt om te herstellen. Uiteindelijk willen we onderzoeken of we herstelverhalen kunnen inzetten als hulpmiddel in de zorg. En hierbij denken we aan het opzetten van een podcast-studie.

Hoe vind je het om onderzoek te doen binnen Lentis? Nou het leuke aan onderzoek doen binnen Lentis is voor mij toch wel de enthousiaste en betrokken teamsfeer bij Lentis Research. Zo is binnen het promotieteam een hoop enthousiasme voor en betrokkenheid bij het project. Er heerst een relaxte sfeer, maar er is ook voldoende uitdaging te vinden. Bijvoorbeeld: zo vertelde ik mijn promotor over mijn plannen om in april de marathon van Enschede te gaan lopen, waarop ze voor de grap zei dat ik dan wellicht nog niet voldoende uitdaging had bij Lentis Research. Ik zei dat ik wel houd van een beetje uitdaging en zo kwamen we op het idee dat ik wel een blog kan gaan schrijven voor de website Make Science Work. Zo ontstaan er spontane, leuke plannen.

Onderzoek met voeten in de praktijk In mijn beginperiode heb ik met enkele collega’s en FACT-teams meegelopen en het was leuk om te merken dat ook zij erg enthousiast zijn over het onderzoek. Ook heb ik toen enkele cliënten gesproken en die boden zelfs al aan deel te willen nemen aan het onderzoek. We gaan cliënten, die grotendeels hersteld zijn, interviewen en vragen naar hun ervaringen. We willen ook nader ingaan op de eerder genoemde onder­werpen, zoals hoop, zingeving en identiteit. Om meer te leren over hoe iemand echt heeft kunnen herstellen. Ik kijk er erg naar uit om straks de interviews gedaan te hebben en te weten wat daar uitkomt. We hopen natuurlijk dat het STORY MINE project een goudmijn aan waardevolle informatie op gaat leveren.

Onderzoek: STORY MINE

Promotor: prof. dr. Stynke Castelein

Co-promotor: dr. Inge van Balkom Co-promotor: dr. Jojanneke Bruins

Co-promotor: dr. Rogier Hoenders Co-promotor: dr. Sanne Booij

Onderzoekspartners Er is al wel wat onderzoek gedaan naar herstelverhalen, bijvoorbeeld door de universiteit van Nottingham, in het kader van het NEON-project. Wij werken dan ook samen met deze onderzoeksgroep onder leiding van Prof. Mike Slade. Daarnaast werken we sinds kort ook samen met de onderzoeksgroep van Prof. dr. Floortje Schepers, UMC Utrecht. Zij hebben de Psychiatrie Verhalenbank opgezet. Wij gaan gebruik maken van de door hen reeds verzamelde herstel- en ervaringsverhalen. En nu? Voor de komende jaren wil ik leren om van begin tot eind een mooi project neer te zetten. Wat begint met een idee voor de verbetering van de zorg tot aan het daad­werkelijke ontwikkelen en uitvoeren daarvan. Daarnaast om goed artikelen te leren schrijven en meer te gaan presenteren. Ik kijk er naar uit om straks onze onder­zoeks­kennis te presenteren op nationale en internationale congressen. En natuurlijk ook daar weer kennis en inspiratie op te halen.

Dit artikel is gebaseerd op het interview in het jaarverslag van Lentis Research.