MAATwerk(t) Tynaarlo

Yvonne en Tine willen meer maatjes werven voor onze cliënten

Door Willemien Afman

Een prachtig project van Solidair Groningen & Drenthe, Neie Naobor en Lentis om eenzaamheid te verminderen Bij Lentis helpen wij anderen om binnen hun mogelijkheden het beste uit het leven te halen. Toch blijkt uit onderzoek en merken we zelf dat een aanzienlijk deel van onze patiënten eenzaam is.

Hoge eenzaamheid cijfers ‘Wij werden geraakt door de landelijke cijfers van eenzaamheid onder mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. We zijn gaan kijken binnen de gemeente Tynaarlo. Daar bleken de cijfers ook zo hoog en daar wilden we wat aan doen’, vertelt Yvonne Eggen van Solidair Groningen & Drenthe. Zo ontstond Maatwerk(t), een project om vrijwilligers te werven die maatjes worden van psychiatrische patiënten om samen activiteiten te ondernemen. Naast Solidair Groningen & Drenthe werken Lentis, Neie Naobor samen in dit project. Vanuit Lentis is het vooral Tine van der Sommen met wie Yvonne contact heeft. Tine is vrijwilligerscoördinator voor Lentis in Zuidlaren. ‘Maatwerk(t) is een mooi initiatief, er liggen veel vragen voor een maatje, maar helaas blijft het aanbod ver achter. Gezamenlijk zoeken we naar mogelijkheden om andere of nieuwe bronnen aan te boren’, aldus Tine. Samenwerken ‘Wij signaleren een probleem, een vraag of iets waar mensen hulp bij kunnen gebruiken. Vervolgens kijken we of het haalbaar is om daar een project van te maken’, licht Yvonne de werkwijze van Solidair Groningen & Drenthe toe. ‘Om te kijken of we met Maatwerk(t) aan de slag konden, zijn we eerst op zoek gegaan naar samenwerkingspartners. Die hebben we gevonden in een viertal kerken in Zuidlaren en in Trias wat inmiddels overgegaan is in Neie Naobor. En uiteraard Lentis. Het idee is dat Lentis en Neie Naober gaan kijken wie graag een maatje wil hebben. De kerken gaan vervolgens in hun eigen gelederen zoeken. Dit alles is nog niet zo gelukt als we hoopten. Trias ging bijvoorbeeld over in Neie Naobor en die werken net iets anders. We kunnen dus nog een aantal maatjes gebruiken’.

Yvonne links en Tine rechts

Maatwerk(t) Tynaarlo is gestart door de Stichting Solidair Groningen & Drenthe, een maatschappelijke activeringsorganisatie. Yvonne Eggen is de projectleider. Het project is gestart in september 2020 en loopt door tot augustus 2023. Maatwerk(t) moet dan zelfstandig verder kunnen of ondergebracht zijn bij een andere organisatie. Meer over Maatwerk(t) Tynaarlo en Solidair Groningen & Drenthe op hun site.

Maatjes werven ‘Dat gebeurt op verschillende manieren’, vertelt Tine. ‘We staan bijvoorbeeld op vrijwilligersmarkten of organiseren informatieavonden. Het komt ook voor dat mensen zich spontaan aanmelden, via-via of via het Vrijwilligers Informatie Punt Tynaarlo. Daar staan vacatures op maar mensen kunnen zich ook als vrijwilliger aanmelden’. De huidige maatjes hebben veelal een link met de psychiatrie. Ze hebben bij Lentis gewerkt of kennen iemand met een psychiatrische achtergrond. Anderen vinden het spannend. ‘Kan ik dat wel en durf ik dat wel? Hoe onvoorspelbaar is iemand?, dat zijn vragen die komen. Want, we willen het niet, maar er rust toch nog wel stigma op psychiatrische patiënten. Dat willen we doorbreken.’ Wat doet een maatje? Yvonne, heel enthousiast: ‘Dat wat de cliënt en zijn maatje samen willen doen! Grofweg zijn er twee manieren. Een maatje kan meedoen aan dagbesteding. Dat is een goede manier, want zo kun je als maatje zien of er een klik is met iemand. Je draait dan mee met allerlei activiteiten. Dat is erg leuk om te doen, ik doe het zelf namelijk ook. Je ontmoet mensen met verschillende achtergronden, het is heel afwisselend’.

Een ander manier is de ‘een-op-een maatje’, in dat geval doe je activiteiten met dezelfde persoon. Dan ga je mee op doktersbezoek, drink je ergens koffie, ga je samen lezen of wandelen. Vul maar aan, alles is mogelijk’.

Vrijwilliger worden bij Lentis? Ga naar werkenbijlentis.nl Wil je specifiek in de regio Tynaarlo? Kijk dan op de site van Vrijwilligerswerk Tynaarlo. Daar staat ook deze oproep:

Maatjes vinden blijkt lastig, weten we nu, maar patiënten vinden het ook moeilijk om aan te geven dat ze eenzaam zijn. Het valt niet mee om onder woorden te brengen waarom je een maatje wilt. ‘Weten ze wat ze zoeken? Dan vullen cliënten een formulier in waarin staat wat ze zelf te bieden hebben en wat ze zoeken. Ik zoek dan naar een geschikte kandidaat’, zegt Tine. Ze vervolgt: ‘We gaan ervan uit dat mensen de intentie hebben om zich minstens voor een jaar te binden. De frequentie waarin de bezoekjes plaatsvinden en de activiteiten die gedaan worden verschillen per cliënt. Dat bestaat bijvoorbeeld uit een paar keer per jaar samen met een cliënt zijn moeder in Rotterdam bezoeken, samen fietsen of wandelen, een winkel of theater bezoeken of samen liedjes zingen’.

"Maatje voor een mevrouw van begin 60".

Wie wordt haar maatje? Jij? Dan krijgen jij en je maatje van de redactie van Lentis Magazine een uitgebreide lunch aan­geboden in Zuid-End!