Uit de archieven!

Ze gaat voor ons naar het songfestival: S10. In 2019 ging Anne Helmus op pad om S10 te interviewen. Lees hoe het hem verging.

Door Anne Helmus

Geen interview met S10

Door de regen fiets ik naar het Grasnapolsky festival dat dit jaar voor het eerst wordt gehouden in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, in Scheemda. Goed zichtbaar vanaf de A7. Als ik het festivalterrein betreed blijk ik behoorlijk nat geregend en ga op zoek naar de ruimte waar S10, vroeger Stien, gaat optreden. S10 is een vrouwelijke rapper afkomstig uit Hoorn. Ze trad ook al op tijdens de Noorder­­slag te Groningen. Ze heeft in haar jonge leven veel psychische problemen gehad. In haar songs gaat het veel over psychosen en depressies.

Geen echte popjournalist Al snel zit ik in de goede ruimte. Ze zijn nog aan het soundchecken. Ik vraag aan iemand die bij de entourage hoort of ik Stien na het optreden een paar vragen mag stellen als redacteur van Lentis Magazine, huis­orgaan van een regionaal en landelijk opererende GGZ-instelling. De manager van S10 komt vragen of ik van te voren ook een interview verzoek heb in gediend. Nee dus. ‘Moet dat dan?’, vraag ik. ‘Aanvragen van de pers dienen van te voren worden ingediend’ zegt hij belerend. Hij zal kijken of hij iets voor me kan doen. Ik snap het, haar ster is rijzende en een optreden in Paradiso werd tijdens haar show al aangekondigd. Na het optreden komt hij me vertellen dat er geen interview plaats kan vinden. Ondertussen heb ik wel een paar leuke foto’s van haar kunnen maken. Maar ik voelde me wel een beetje afgewezen en incompetent. Een echte popjournalist ben ik ook niet. Erg flitsend zie ik er ook niet uit. Verregend in een oude jas met een verschaald biertje in mijn hand.

Problemen als bron van inspiratie Haar optreden, ik kan niet anders zeggen, was indrukwekkend. Ze zingt of rapt hypnotiserend. Ze wordt begeleid door een Dee Jee. In haar nummers komen onder­werpen aan bod zoals de stemmen in haar hoofd en op­gesloten zitten. Kennelijk zijn haar psychische problemen en ervaringen in de psychiatrie een bron van inspiratie. Ze vertelde in de pauzes tussen de nummers door dat ze lange tijd erg verdrietig is geweest, maar dat het nu juist weer heel goed met haar gaat. Haar moeder die voor in het publiek staat bedankt ze voor steun. Dan zet ze haar meest bekende nummer ‘Storm’ in. Een geweldig nummer. De zaal is er stil van, voordat er een daverend applaus klinkt. De set wordt afgesloten met een aantal up tempo nummers. De zaal deint en de planken vloer beweegt mee.