Zuidend

eerste indruk van een gastvrouw

‘Sinds begin augustus 2021 is restaurant De Schakel nu restaurant Zuidend. Zo’n verhuizing heeft een grote impact op medewerkers, maar ook op de gasten. Niet alleen de locatie is gewijzigd, ook de werkwijze van de medewerkers is aangepast. Zo heeft de gastvrouw naast de gebruikelijke werkzaamheden er een taak bijgekregen, namelijk het begeleiden op de werkvloer van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Een mooie, nieuwe uitdaging. Alida Leemburg, gastvrouw bij Zuidend, besloot daarom haar ervaringen van het eerste uur in Zuidend op papier te zetten.

Door Coby Schuil

Alida: ‘En dan is het eindelijk zover dat we met de soos ( ’t Proathuus) en het restaurantteam kunnen starten in Zuidend. Bijna twee jaar later dan gepland. In 2019 kon het niet doorgaan in verband met de verbouwing, wat meer werk bleek te zijn dan voorzien. Vervolgens werd de verhuizing verzet naar 2020, maar ook dit ging niet door, nu in verband met corona. In die tussentijd zijn we met de soos wel verhuisd en vonden we een (tijdelijke) plek in De Schakel. Dit was een goed alternatief en daar hebben we geprobeerd om de gasten (cliënten) dezelfde faciliteiten te geven als in De Kimme. De laatste anderhalf jaar hebben we als gastvrouw met mondkapje, handschoenen en veel desinfectans gewerkt en er veel andere taken bijgekregen. Ook was het werken in De Schakel heel anders dan in De Kimme. We assisteerden daar in het weekend al aan de front office, maar hebben met de verhuizing naar De Schakel de werkzaamheden van de gastvrouwen overgenomen die met pensioen gingen. Verder werden het Proathuus en het restaurant in De Schakel samengevoegd en dat heeft ruim een jaar zo gedraaid. Ook dat was wennen.’

Het werken in De Schakel heel anders dan in De Kimme

Nieuwe start in Zuidend Alida: ‘Op vrijdag 2 juli zijn we in Zuidend begonnen met de soos voor de cliënten, die al gauw lieten merken dat ze het hier mooier en gezelliger vonden dan in De Schakel. De bedoeling is dat wij op de werkvloer mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt gaan begeleiden om het horecavak te leren en daar in de toekomst mee aan het werk te gaan. Hiervoor zijn we allemaal getraind in de HARRIE-training.( Dit staat voor: hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk.) Op 2 augustus was het dan zover. We zijn gestart met een barbecue voor de gasten, die normaal het eten nuttigen in De Schakel, omdat alle apparatuur nog niet aangesloten was en die dag alles overgebracht moest worden. 3 Augustus zijn we met het serveren van het eten begonnen, wat voor een aantal gasten toch wel heel erg wennen is. Ook voor ons is het wennen. Stond je normaal achter het buffet, nu loop je de hele dag en voel je je beenspieren. Na 14 dagen zijn er nog veel dingen te regelen en is het onzeker hoe het allemaal gaat lopen met het coronavirus, dat ons al heel lang in zijn greep heeft.’

Wij hebben er zin in.

Na 10 dagen ‘We draaien nu 10 dagen en merken dat de gasten tevreden zijn en het wel sjiek vinden om bediend te worden. Als gastvrouw merk ik ook dat de oude sfeer die er in het Proathuus was er weer een beetje is. In de avond gezellig biljarten, kletsen en met elkaar in de tuin zitten onder het genot van een alcoholvrij drankje. Ook hebben er al wat wandelaars genoten van een diner in de tuin en die waren zeer tevreden. Voor ons is het ook een grote verandering na De Kimme en De Schakel, nu met het nieuwe werken met daarbij nieuwe taken die we er als gastvrouw bij hebben gekregen. Dat neemt niet weg dat we zeer tevreden zijn over de mooie locatie Zuidend. Laten we hopen dat de coronatijd gauw achter ons ligt en dat we kunnen gaan werken zoals de Lentismedewerkers van ons gewend zijn. Wij, als team Zuidend, hebben er zin in’, aldus Alida tot slot. Inmiddels zijn de coronamaatregelen versoepeld en loopt het in Zuidend prima!’