TOPGGZ keurmerken voor CIP en ATN

Oktober is een feestelijke maand! Zowel het CIP als ATN ontvingen een keurmerk TOPGGz. Het CIP mocht het TOPGGz keurmerk al een jaar voeren, maar vanwege corona kon het nu pas officieel worden uitgereikt. Voor het ATN is het keurmerk verlengd. Het keurmerk is de hoogste waardering voor behandeling, wetenschappelijk onderzoek en opleiding in de geestelijke gezondheidszorg.

CIP

Vrijdag 8 oktober werd het TOPGGz keurmerk uitgereikt aan het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) tijdens het congres van het Consortium voor Integrale Zorg (CIZG) in Amersfoort. Het CIP biedt hoogspecialistische behandeling, vooral aan patiënten waarbij een richtlijn conforme aanpak onvoldoende heeft opgeleverd en die blijvend worstelen met ernstige klachten. Zowel reguliere interventies als een gezondere leefstijl, het gebruik van natuurlijke middelen, zoals vitamines, supplementen en kruiden kunnen deel uitmaken van het behandelaanbod. Ook andere complementaire interventies zoals yoga en mindfulness kunnen worden ingezet. De innovatieve interventies die op de afdeling worden aangeboden zijn altijd zorgvuldig onderzocht of zijn deel van onderzoek van het CIP. Uitgangspunt is, om met patiënten een open gesprek aan te gaan over hun ideeën, wensen en behoeften en op zorgvuldige wijze te kijken hoe er op een veilige wijze gebruik kan worden gemaakt van het beste van twee werelden. Rogier Hoenders (psychiater en oprichter van het CIP): ‘Dit is een grote opsteker voor ons team, want het is niet altijd makkelijk geweest. In de beginjaren kregen we soms stevige kritiek en oppositie. Echter de laatste jaren komt er steeds meer acceptatie en zelfs waardering voor de integrale aanpak.

ATN

Ook Inge van Balkom, directeur van Jonx, is blij met de verlenging van het keurmerk. ‘We zijn ontzettend trots dat we bij het Autisme Team Noord-Nederland in Groningen hoogspecialistische diagnostiek en behandeling bieden aan onze cliënten en dat deze zorg wordt erkend door de Stichting TOPGGz. Alle collega’s die een bijdrage hebben geleverd aan het mede mogelijk maken van de verlenging van het keurmerk willen we heel hartelijk bedanken. Samen hebben we het mogelijk gemaakt dat het TOPGGz keurmerk voor de derde keer is verlengd met een periode van vier jaar’, vertelt Inge van Balkom, directeur Jonx.

Wat is TOPGGz? Dat is een stichting die staat voor het beoordelen en stimuleren van topklinische ggz. Voor sommige mensen die in behandeling zijn in de geestelijke gezondheidszorg blijkt een specialistische behandeling niet voldoende. Bijvoorbeeld omdat de psychische problemen zeer ernstig, complex of zeldzaam zijn. Deze groep patiënten heeft hoogspecialistisch zorgaanbod nodig. Het TOPGGz-keurmerk laat zien waar patiënten voor deze hoogspecialistische diagnostiek en behandeling terecht kunnen. En dat kan bij ATN.

Gefeliciteerd!