Vrijwilliger

Mello Boer Wensuitjes en meer

Bij Dignis zijn dagelijks vele vrijwilligers actief. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan een prettige woon- en leefomgeving van de bewoners. Het vaste personeel zorgt voor goede basiszorg. Vrijwilligers vervullen taken die anders nauwelijks of niet gedaan kunnen worden. Een van deze vrijwilligers is Mello Boer.


door Anne Helmus

Zesenvijftig was Mello toen hij met een leuke regeling afscheid kon nemen van de NS. Hij heeft er achtendertig jaar voor gezorgd dat de treinen bij het Hoofdstation in Groningen in goede banen geleid werden. ‘Vooral als er storingen waren moest je opletten en was het druk. In rustige tijden speelden we ook wel eens een potje dart.’ ‘Omdat ik al vroeg thuis kwam te zitten wilde ik weer iets om handen hebben. Na een aantal andere klusjes kwam ik in aanraking met Dignis.’ Een stukje omrijden om de oude buurt te bezoeken Mello heeft net een aantal ouderen helpen uitstappen uit het busje. Hij heeft ze van huis opgehaald om de dagopvang te bezoeken van het Heymanshuis. Doordat hij hier al een tijdje rondloopt kent hij veel mensen waar hij een binding mee heeft. Dat maakt het werk voor hem de moeite waard. Ik zit even rustig met hem buiten op een bankje in de zon. Hij vertelt:

‘Ik maak ook uitstapjes met de Vriendenbus van Dignis. Leuke excursies naar bijvoorbeeld Lauwersoog om daar een visje te eten. Ook rij ik graag een stukje om, om even langs de buurt te rijden waar mensen vaak een groot deel van hun leven hebben gewoond.’ Tenslotte vertelt Mello dat hij in de weekenden maaltijden bezorgt op een vaste route. De Vriendenbus Met de Vriendenbus kunnen bewoners van de verzorgingshuizen en verpleeghuizen en cliënten van Dignis een uitstapje maken. Alleen, met een familielid of vriend. Er kan een keuze gemaakt worden uit één van de volledig verzorgde arrangementen. Van een bezoekje aan het museum, winkelen bij Tuinland tot een rondrit door de provincie, het is allemaal mogelijk. Het aantal deelnemers is beperkt van één tot drie personen. Er gaat altijd een begeleider mee. Er kan volop genoten worden van het uitstapje, want alles wordt geregeld: de koffie, bij langere tochten een lunch en entree tot de bezienswaardigheden. Een ‘wensuitje’ is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een bezoek aan het geboortedorp of een familielid. De bus is zeven dagen per week, ’s morgens, ’s middag en ’s avonds beschikbaar en wordt gereden door vrijwilligers. Door een extra subsidie van de Vriendenstichting van Dignis zijn de arrangementen zeer gunstig geprijsd. De brochure met arrangementen kan opgevraagd worden bij de coördinator Anita Kremer, e-mail anita.kremer@lentis.nl, telefoon 06 11400847. Anita Kremer vertelt dat Dignis zich met de mogelijkheden van de Vriendenbus heel duidelijk onderscheidt van de andere Verpleeg- en Verzorgingshuizen in de regio.

Even langs de buurt waar mensen vaak een groot deel van hun leven hebben gewoond