Geen vraag of seksueel taboe is mij te gek

Marjan van den Berg over de rubriek Intiem met Marjan en Pauline

Vanaf augustus jl. beantwoorden Marjan van den Berg (arts seksuoloog NVVS bij PsyQ) en Pauline Schueler (verleidkundige) lezersvragen over liefde, seksualiteit en relaties in de rubriek ‘Intiem met Marjan en Pauline.’ De rubriek is onderdeel van het nieuwe zaterdagmagazine MEER van het Dagblad van het Noorden.

Eerst iets meer over Marjan van den Berg In 2013 is Marjan bij PsyQ Groningen begonnen als arts seksuoloog NVVS. Daarnaast werkt ze op de afdeling gynaecologie van twee ziekenhuizen, bij revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en heeft ze een eigen praktijk. Alles bij elkaar werkt Marjan meer dan fulltime. En dan ook nog een rubriek in het Dagblad van het Noorden. Hoe is dat zo gekomen? ‘Dat is eigenlijk begonnen als grap in het clubje waar ik mee zwem. En schrijven over mijn werk kost me weinig moeite, ik vind het leuk om te doen’. Van idee naar rubriek ‘Vanaf maart zit ik in een zwemclubje bij het Stadsstrand van Groningen. Pauline, een vriendin van mij, zwemt daar al jaren en ik heb uiteindelijk toegezegd om eens mee te gaan. Het water leek mij veel te koud en het vroege tijdstip trok me nu ook niet meteen. Maar ik vond het heerlijk en zwem nu wekelijks mee. In dat zwemclubje zit Evert van Dijk, hij is hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Pauline en ik bespraken tijdens het zwemmen een keer iets seksueels en Evert ving dat op. Toen ik later hoorde dat hij van het Dagblad is, zeiden Pauline en ik tegen hem: dan hebben wij leuke input voor een vragenrubriek! Voor de grap, natuurlijk. Toch kwam Evert daar later op terug. Hij vertelde dat er vanaf augustus een weekendmagazine MEER bij het Dagblad van het Noorden zou verschijnen en dat hij daar ruimte voor onze vragenrubriek in wilde reserveren. We werden toen gelijk weer enthousiast. Met als resultaat dat we vanaf augustus in het Dagblad staan met de rubriek Intiem met Marjan en Pauline. Hebben jullie een rolverdeling? Marjan vertelt dat dat zo is. ‘We reageren beiden vanuit onze eigen professie. Ik als seksuoloog, Pauline als verleidkundige, een term die ze zelf heeft bedacht. De meesten denken dan aan seks, maar ze wordt ook door grote bedrijven gevraagd om bijvoorbeeld het personeel ‘te verleiden’ mee te veranderen. Ze doet mee aan de rubriek omdat ze wel bovengemiddeld geïnteresseerd is in intimiteit. We beantwoorden beiden dezelfde vraag in onze eigen woorden. Dat was ook een voorwaarde, dat we ons eigen verhaal konden doen. Paulien is meer van de praktische tips, ik benader de vraag meer vanuit de hulpverlening en geef voorlichting. We gaan eerst zelf met de vraag aan de slag en leggen dan onze antwoorden naast elkaar. Tot nu toe is gebleken dat we elkaar goed aanvullen, onze antwoorden zitten in elkaars verlengde.

We reageren beiden vanuit onze eigen professie. Ik als seksuoloog, Pauline als verleidkundige.

Max 200 woorden Voor de vragenrubriek zijn Pauline en Marjan gebonden aan een maximaal aantal woorden. ‘Dat is soms lastig, er valt veel meer te schrijven, maar het helpt ook om tot de kern te komen. Wat wil ik nu echt vertellen? De vragen komen overeen met vragen die patiënten aan mij stellen. We merken wel dat vooral ouderen het Dagblad lezen. We krijgen vooral vragen van senioren.’ Beantwoorden jullie alle vragen? ‘Tot nu toe wel’, zegt Marjan. ‘Het aantal vragen is te overzien. Dus wat hoeveelheid betreft is dat nog geen issue. Komen er veel vragen binnen, dan moeten we kiezen. Zijn er vragen bij waarvan ik vind dat de steller professionele hulp nodig heeft, dan zal ik dat op een andere manier proberen voor elkaar te krijgen.’ Is geen vraag te gek? ‘Voor mij niet’, bevestigt Marjan. ‘We hebben een vraag beantwoord van een man die het liefst de hele dag in panty en op hakken rondloopt. En van een dame die na het overlijden van haar man op een vrouw verliefd is geworden en tegen seksuele obstakels aanliep. Het is nog niet gebeurd, maar er kunnen vragen tussen zitten die ik lastig vind. Neem bijvoorbeeld pedoseksualiteit. In mijn werk ben ik oordeelloos als het op seksuele voorkeuren aankomt, dat staat los van wat ik er zelf van vind. Maar zo’n zwaar onderwerp is niet in een antwoord te vatten, ook omdat je niet wil dat je antwoord verkeerd uitgelegd wordt. Het strafbare en de enorme lading die daarom heen hangt, vind ik dus spannend. Dan zal ik misschien ook wel advies inwinnen hoe ik zoiets moet aanpakken. Verder is geen taboe mij gek genoeg.’

In mijn werk ben ik oordeelloos als het op seksuele voorkeuren aankomt.

Marjan en Pauline staan elke zaterdag in het magazine MEER van Dagblad van het Noorden. Zelf een vraag over liefde, intimiteit en seksualiteit? Mail naar Marjan en Paulien via magazine@ndcmediagroep.nl ovv ‘Intiem’. We kunnen de rubriek helaas niet delen, het is onderdeel van de betaalde versie van het Dagblad van Noorden. Naast het DvhN verschijnt de rubriek ook in de Leeuwarder Courant en in zes kranten in Noord Holland.

Tip van Marjan Marjan en haar collega’s van Seksuologie mogen ingezet worden bij iedere patiënt van Lentis die naast een psychiatrische aandoening ook een seksuele stoornis heeft. En voor patiënten die met vragen over seksualiteit rondlopen. Zij kunnen dan als co-behandelaar adviseren over seks en alles wat daarbij komt kijken. Dat wij dit ‘in huis’ hebben, is uniek in het noorden. Maak daar gebruik van! Ook voor collegiaal overleg. Contactgegevens Marjan van den Berg: md.vandenberg@groningen.psyq.nl