ZUIDEND

een nieuwe creatieve ontmoetingsplek in Zuidlaren

Door Jannie Strijk

Het zoemt in Zuidlaren al een tijdje rond en misschien heb je er al iets van gezien: het gebouw Zuidend, zuidelijk gelegen op Dennenoord, tegen de bosrand aan, wordt verbouwd. De Schakel, de Kimme en het Wester Arbeidstherapiegebouw in Zuidlaren zijn te oud om te onderhouden, daarom wordt het gebouw Zuidend omgebouwd om een mooie plek te maken voor een restaurant, lijstenmakerij, houtwerkplaats en zeepjesfabriek, en natuurlijk vaktherapie (beeldend en muziek) en het computerlokaal. Een verbouwing dus en niet zo’n beetje ook. Muren worden doorgebroken, stalen balken worden gelegd. Het wordt een nieuwe creatieve ontmoetingsplek voor cliënten, medewerkers, dorpsbewoners en voorbijgangers. De A&R projecten Lijstenmakerij, Houtbewerking en Zeepjesfabriek komen in de linker vleugel van het gebouw. Vaktherapie Muziek en Beeldend, het computerlokaal en het Vrijwilligerssteunpunt verhuizen weer naar hun vertrouwde rechter vleugel.

Restaurant In het midden, de voorkant, komt een restaurant. Een restaurant dat voor een groot deel zal worden gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan via dagbesteding, vrijwilligerswerk of een participatiebaan. Hier kunnen cliënten, medewerkers en voorbijgangers ‘s middags of ‘s avonds à la carte eten en natuurlijk zullen er ook broodjes, soepjes en sapjes te krijgen zijn.

Radio Dennenoord en meer Ook Radio Dennenoord verhuist mee. Waar ze eerder in de kelder van de Kimme zaten, zijn de radiomakers straks te bewonderen in hun studio in het restaurant. Wellicht met een wekelijkse live talkshow! Op de eerste verdieping zullen weer veel opleidingsactiviteiten plaatsvinden. En tenslotte is er nog de zonnige binnentuin, op het zuiden gelegen. Zelfs al is het winter, als hier de zon schijnt, waan je je in de Méditerranée. In de tuin zullen we zelf groente en fruit gaan verbouwen, dat vervolgens weer op je bord zal verschijnen.

Klussen! Sinds een paar weken klussen we elke vrijdag met vrijwilligers. We gaan materialen in de Schakel en de Kimme demonteren om mee te nemen naar Zuidend. Ook gaan we muren verven, muren isoleren, tafels maken en de tuin op de schop nemen. Vind je het leuk om een keer mee te helpen? Of weet je cliënten die dat leuk zouden vinden? Laat het ons weten! Neem contact op met Leonie Bais (06-30135163 of l.bais@lentis.nl).

Werkervaring opdoen Ook kunnen cliënten in het Zuidend werkervaring opdoen in de horeca, bijvoorbeeld met gastheer/-vrouwschap en koken. Zuidend zal een mooie plek bieden om een opstap te maken naar horecawerk in de reguliere arbeidsmarkt. Aanmelden kan via Tine van der Sommen (06-13208656 of t.vandersommen@lentis.nl) voor werkervaringsplekken en vrijwilligerswerk en via Antina van der Ploeg (06-34200982 of a.vanderploeg@lentis.nl) voor participatiebanen.

Naar verwachting zal Zuidend rond februari haar deuren openen.