Portret

Fred Kooger (66) blijft voorlopig bij Team290

Hij zou met pensioen kunnen, maar dat doet hij niet. Fred Kooger blijft voorlopig met hartenlust een van de sterke schakels binnen Team290. Als sociaal geriatrisch verpleegkundige en als casemanager: twee rollen die hem als gegoten zitten. Fred: ‘Nu ik ouder ben kan ik me beter inleven in mijn cliënten. Ik weet hoe het is om naasten te verliezen. Of om het zo af en toe allemaal gewoon even niet te weten.’ We spraken hem over zijn loopbaan en wat hem motiveert om bij Lentis te blijven.

Van kapper tot verpleegkundige Hadden we Fred 50 jaar geleden gevraagd wat hij wilde worden, dan was zijn antwoord beslist geen ‘verpleeg­kundige’ geweest. Al op zijn 15e wist hij zeker dat hij kapper wilde worden. ‘Ik hield niet van studeren, maar wilde praktisch aan de slag.’ Hij lacht: ‘In de jaren ‘80 had ik zelfs mijn eigen salon.’ Niet­temin verliep het leven anders. Ondanks het praktijk­gerichte werken groeide met de jaren toch ook de wens om zichzelf intellectueel meer uit te dagen. Fred: ‘Ik ging theologie studeren in Zwitserland. Niet eens omdat ik predikant wilde worden, het was voor­al een investering in mezelf.’ Er volgde een HBO-opleiding tot verpleegkundige en zo­doende schoof hij zichzelf in de rol van verzorger, voor ouderen die langzaam maar zeker hun geheugen verliezen, en daarmee ook grip op de realiteit.

‘Dankzij dit werk kan ik iets voor anderen betekenen.
Vanuit een rol die past bij wie ik ben en wat ik kan.’

door Hadassa van de Griend

Doorwerken Bij Team290 werkt Fred sinds 2007 binnen een multidisciplinair team aan zorg voor demente ouderen. En dit blijft hij fulltime doen. ‘Het werk vraagt om volledige aan­dacht. Ik zou niet een paar uur minder kunnen werken, dat past niet bij de functie. En voor nu kan het. Ik woon op een kwartier rijden van ons kantoor en daar­door ben ik flexibel en bereik­baar genoeg om altijd klaar te staan als dat nodig is.’ Fred is betrokken bij dia­gnostiek en beleid, maar hij verzorgt ook dagelijks mensen thuis: ‘Het is bijzonder en mooi werk. Ieder mens heeft een uniek verhaal en mijn streven is om daar oog voor te hebben. Het is zo belangrijk om contact te maken met mensen. Binnen mijn werk kan dat alleen als je op een rustige manier hulp biedt en inspeelt op beleving’.

Ieder mens heeft een uniek verhaal en mijn streven is om daar oog voor te hebben.

In de kappersstoel Zo ontvangt hij nog wel eens cliënten in zijn ‘kappersstoel’. ‘Soms vinden mensen het heel spannend om naar de kapper te gaan. Dan bied ik aan om ze te knippen. Ze kijken dan wel even gek op, maar uiteindelijk zijn ze altijd tevreden met het eindresultaat. En de familie is blij, want het scheelt een hoop onrust. Uiteindelijk is dat wat mij motiveert om bij Lentis te blijven: dat ik iets voor anderen kan betekenen, vanuit een rol die goed aansluit bij wie ik ben en bij wat ik kan’. Of hij voor altijd zal blijven werken? ‘Nee, dat is te gek. Ik heb met mezelf afgesproken met pensioen te gaan als ik 70 ben. Dan is mijn vrouw ook klaar met werken en vind ik vast weer andere dingen om mijn dagen mee te vullen’. Tot die tijd zijn we Fred Kooger natuurlijk erg dankbaar voor zijn inzet bij Lentis!