Familie Bronsstichting schenkt cliënten attentie

Door Anne Helmus

Tijdens de vergaderingen van de Familie Bronsstichting zat het bestuur al een tijdje te broeden op een idee om iets extra’s te doen voor de cliënten uit Noord-Oost Groningen. Dit is het vroegere verzorgingsgebied van het voormalige psychiatrische ziekenhuis Groot Bronswijk. Na enig wikken en wegen kwam het idee naar voren om de cliënten een cadeaubon van vijftien euro te schenken. In overleg met de supermarktketen Jumbo werd besloten om dit te doen in de vorm van een pasje dat naar eigen behoefte in de winkel besteed kan worden.

Het was een leuke klus Sophia Mulder en Jan Maathuis van de Familie Bronsstichting hebben het de afgelopen tijd druk gehad om een en ander te realiseren. Allereerst moesten ze een deal maken met de Jumbo, die zich al snel bereid toonde om aan deze actie hun medewerking te verlenen. Toen de 2000 kaarten in de week voor Sinterklaas aan kwamen hebben ze een verdeling gemaakt per team. Sophia: ‘Het was een leuke klus om de kaarten persoonlijk rond te brengen naar de secretariaten en verschillende behandelaren. Die waren blij verrast. De meeste kaarten zullen ze persoonlijk aan hun cliënten overhandigen. Degenen die ze niet meer voor de kerst kunnen bereiken krijgen de attentie thuisgestuurd. We hebben trouwens nu al te weinig kaarten, er zal nog wat bijgemaakt worden om aan de vraag te kunnen voldoen.’

Jammer genoeg niet voor alle cliënten Binnen het fonds hopen ze dat de cliënten de kaart zullen waarderen. Uit ervaring weet men dat veel cliënten rond moeten komen van een minimum en dat er van een klein inkomen ook nog schulden betaald moeten worden. Kunno Steenhuis voorzitter van het fonds zegt, dat hij het natuurlijk jammer vindt dat deze actie alleen geldt voor cliënten uit Noord-Oost Groningen, het werkgebied van de Familie Bronsstichting. Hij zegt: ‘We hebben onderzocht wat het zou betekenen om ook alle andere cliënten van Lentis gebruik te laten maken van ons fonds. Dat is niet mogelijk omdat het werkkapitaal van het fonds dan bij lange na niet toereikend zou zijn.’ De begeleidende brief bij de cadeaukaart:

Geachte lezer, 2020 heeft ons vanwege het corona virus allemaal geraakt. Dit geldt voor jou als cliënt van Lentis zeker! Behandelingen of begeleidingen werden soms (tijdelijk) stopgezet, contacten waren alleen nog mogelijk via de telefoon, sms of whatsapp. Soms maanden nauwelijks iemand over de vloer, dat valt niet mee. Uit onderzoek van Lentis is overigens gebleken dat het ook minder prikkels en meer rust kan geven. En we zijn er nog niet vanaf, van dat rare virus. Wij, van de Familie Bronsstichting, willen je iets aanbieden, om je een kleine steun in de rug te geven en je te laten merken dat we aan je denken. Bijgevoegd vind je een cadeaukaart van Jumbo, ter waarde van €15,--, die je naar eigen inzicht bij een Jumbo bij jou in de buurt kunt gebruiken. Wij wensen je veel sterkte toe voor de komende tijd en op z’n Gronings:

Kop d’veur.

Met vriendelijke groet, Bestuur Familie Bronsstichting.